Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta liczba osób schorowanych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej znanych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. Dziś rośnie na przykład odsetek bobasów dotkniętych wybranymi uczuleniami. Wśród tak młodziutkich pacjentów na ogół występuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u których uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, muszą na wskroś odstawić wszelkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny także monitorować reakcje dziecka wówczas, kiedy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a wobec tego soję, jaja bądź też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu odpowiednie hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym bądź w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią trzeba także mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Należy w głównej mierze podawać oryginalne artykuły osobno i co kilka dni.
Dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, które z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą także starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najodpowiedniej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji nadzwyczaj istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprzyzwoiciej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają odpowiednich zasad diety oraz nie jedzą mleka czy też produktów zawierających orzechy.