Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek również wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i najbardziej dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz śliczne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, gdyż krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.
kuchnia polska Kraków rezerwacja
Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez doskonałych produktów. Kraków słynie w głównej mierze z zachwycającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty nieraz tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.
Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wspaniałych regionalnych produktów – turyści zwykle wypatrują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o uszczknięcie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, który można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę pomiędzy 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać też po charakterystycznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).
http://mshg.pl/nasze-restauracje/wesele/http://mshg.pl/media/aktualnosci
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie tylko Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy poszukują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których są w stanie o dużo lepiej zaznajomić Kraków i jego okolice.